Wednesday, February 3, 2010

JOM KITA BASUH TELEKUNG.

Foto : Cuba anda lihat warna di sekeliling muka telekong ini,sudah berubah warna.


Foto : Bau telekong ini sangat busuk dan meyengat kehidung,tak kusyuk nak sembahyang.

Kalau kita singgah di mana mana di masjid utk menunaikan solat maka perkara utama yg jadi bayangan ialah telekong, pakai telekong ini adalah pakaian resmi utk sembahyang supaya nampak cantik,kemas dan menutup seluruh aurat kecuali muka dan tapak tangan. Tapi hari ni tak nafikan juga ada ramai budak budak muda sudah tidak guna telekong utk sembahyang tapi mereka telah menutup aurat juga dengan cara pakaian yg mereka rasa sesuai.

Saya sering juga singgah sembahyang di masjid,surau dan tempat rawat rehat lebuhraya. Saya ni jenis jarang bawa bekal telekung. Jadi bila tak bawa telekung jadi pakailah telekung yg masjid atau surau punya.

Kalau di Malaysia ni boleh tahan lagi walaupun masa nak meyarungnya kena tutup hidung sebab bau hapak dan serta kehitaman di bawah dagu sungguh memalukan, tapi kalau di negara jiran tak taulah saya nak cakap macamana dan saya jumpa telekung kesan hembusan hingus masih basah dan warna hijau terpalit di telekung, kalau nak kata bau masyallah bukan hapak tapi bau air basi, warnanya isssy itu tak usah nak ceritalah.

Anak bongsu saya Jannah pernah cadangkan saya ajak mahasiswa atau pelajar pelajar ini ronda masjid dan surau hujung minggu buat khidmat basuh telekung dan bawa lah sabun dan berus sendiri, sebab apa? kerana kita di Malaysia terutamnya kemudahan air sangat senang, pulas paip keluar air dan buat perkhidmatan begini supaya lambang menunjukan kita ini umat islam yg bersih "kebersihan itu sebahagian dari iman". Tapi bolehkah kita buat, sebenarnya lambang negara Islam mesti "boleh" iaitu jaga kebersihan dan janganlah ada telekung yg di gunakan untuk mengadap maha penciptakita penuh dengan kekotoran.

Malulah umat Islam telekung pun kotor,busuk dan tak terjaga, macamana nak jaga perkara yg lebih besar lagi. Ayoh kita basuh telekung di masjid masjid dan surau.

No comments:

Post a Comment