Wednesday, September 9, 2009

Pandang Pandang

Foto : Antara orang Malaysia dan orang Indonesia tiada bezanya, ibarat cubit peha kiri peha kanan terasa. Kami mengunjung saudara kami di Acheh bila bencana tsunami berlaku dan kami terus membantu hingga sampai bila bila selagi bantuan kami di perlukan

Semenjak akhir akhir ini becana alam kian rancak berlaku, banjir, gempa bumi, kebakaran, gunung berapi meletus dan berbagai lagi bencana alam. Tapi ada satu perkara yang sangat merisaukan ialah perselisihan faham antara dua negara bersaudara yang rapat iaitu Indonesia & Malaysia. Apakah ada sengketa yang tidak boleh di selesaikan? apakah ada cuitan rasa yang tidak boleh di maafkan dan apakah ada perasan dendam yang tidak boleh di lepaskan? betapa kami rakyaat Malaysia sangat menyanjungi kebaikan dan timbangrasa dari rakyat Indonesia.

Bagi saya rakyat Malaysia telah menjadikan orang oarang dari negara seberang sebagai saudara dan anak anak mereka adalah seperti anak anak juga. Malah saya sendiri yang telah membuka pusat pendidikan pengajian al Quran bertahun tahun lamanya telah mengunakan perkhidmatan pelajar dari Indonesia sebagai gurunya. Dan saya sendiri telah membuka sebuah rumah anak yatim di negara yang di landa tsunami 5 tahun lalu di Acheh Darul Salam Indonesia, malah anak anak di sana sentiasa menagih kasih sayang dan simpati dari kami di Malaysia ini sebagai Ibubapa mereka untuk mengantikan ibubapa kandung mereka yang menjadi korban tsunami.

Begitu juga bila berlaku bencana alam kami cepat cepat menghantar bantuan buat saudara kami Indonesia.

Foto : Kedatangan kami di Lapangan Terbang Sultan Iskandar Muda, Banda acheh telah di beri sambutan kebudayaan. Begitu murni akhlak mereka dan sungguh menarik budayanya.

Malah saya sering saja menjejakan kaki ke Indonesia untuk merapatkan hubungan persaudaraan. Malah anak anak saya telah di hantar belajar ke Indonesia. Kami di Malaysia sentiasa mengalu alukan kehadiran saudara kami dari Indonesia untuk bekerja dan belajar. Bagi saya yang melibatkan kehidupan dengan saudara saudara kami di indonesia berasa sangat senang sekali dengan anda semua dan di harap kalau ada persengketaan janganlah kita membalasnya dengan kekerasan dan semua perkara yang berlaku itu ada hikmahnya dan cari jalan peyelesaian supaya saudara kami dari indonesia bekerja dan belajar di Malaysia rasa senang dan aman dan begitu juga supaya anak anak dan saudara anda yang datang dari Malaysia berasa selamat dan selesa berada di bumi Indonesia. Rapatkan hubungan kita semoga ini adalah merupakan satu rahmat dari Allah

Foto : Ibu Rusnah orang Malaysia, Sunti Anaknya orang Indonesia. Kami sangat akrab. Bagaimana dengan anda?

No comments:

Post a Comment