Saturday, February 21, 2009

Kucing Binatang Kesayangan


Kebanyakan rumah orang ada memelihara kucing, malah si comel tersebut merupakan binatang kesayangan yang sangat manja. Pada hari ini, banyak kucing tempatan telah di kacukkan dengan baka kucing negara lain untuk mendapatkan baka yang cantik dan menarik.

Contohnya kucing baka Malaysia tidaklah secantik kucing Siam atau Parsi. Kucing yg baka luar negara ini mempunyai nilai harga yg tinggi jika di jual. Malah kos untuk menjaganya boleh tahan juga, malah lebih mahal dari makanan orang.

Kebanyakan orang menjaga kucing jenis ini adalah orang yang berpendapatan lumayan kerana kucing baka ini perlukan rawatan kesihatanya, shampoo bulunya eksesorinya dan vitaminnya. Malah ada juga hinggakan akan mengupah orang untuk menjaga kucing peliharaanya yang manja dan cantik ini.

Dirumah saya tiga tahun dulu pernah memelihara sebanyak 16 ekor. Tapi hari ini saya ada memelihara 8 ekor kucing sahaja. Saya akan menamakan semua kucing saya ini dengan nama artis yg glamor di Malaysia. Warga di rumah saya semua meyayangi kucing dan memanjakan kucing.

Dua hari lepas saya pergi kepasar dan saya lihat ada seekor kucing jantan yg kurus kering dan telah kaku di tepi longkang dengan mulutnya berbuih. Bila saya tanya pada tuan gerai yg berhampiran dengan bangkai kucing itu, maka dia menjawab, kucing ini jahat selalu sahaja selongkar tong ikan bilisnya dan akhirnya di racunnya kucing itu.

Manakala anak saya yang balik dari Jakarta selalu cerita pasal kucing yg terdapat di penempatanya belajar, dia kata kebanyakan student dan orang ramai di tempatnya tidak berapa suka kepada kucing dan ada yg menjadikan kucing sebagai permaianan iaitu suka melihat tengok kucing mengelupor kesakitan bila di lastik dengan sekuat hati dan kucing itu akan terperanjat dan kesakitan terkena batu lastik, mereka akan ketawa beramai ramai bila melihat kucing kesakitan.

Ada cerita lagi yg di beritahu oleh Solehah iaitu dia pergi kesatu tempat penjualan binatang kucing yg baka cantik cantik. Di pamirkan di depan kedainya semua kucing yg baik baik dan bulunya yg kembang kembang, tapi di belakang kedainya kedengaran jeritan kucing dan anjing, bila di intai di belakang di lihatnya beberapa orang pekerja yg di tugas untuk membersihkan dan meyampookan kucing itu sedang meyemburkan pacutan air yg sangat kuat dengan kakitangan kucing di ikat dan kaedahnya bila bulu kucing disembur dengan pancutan air setelah di shampoo maka bulu kucing tersebut akan kembang dan cantik dan kucing itu akan rasa berpinar pinar bila keluar dari dalam sangkar setelah di sembur dengan air dan di keringkan dgn hairdry.

No comments:

Post a Comment