Thursday, November 4, 2010

Cerita Orang LelakiIni anak lelaki kedua saya Nukman

Kali ini blog saya jiwang sikit, sebabnya saya ni ramai anak lelaki, bila mereka ni dah besar maka saya dapat tahu bahawa begini ropanya orang lelaki yg sebenar.

Tip ini aku kutip dalam buku, betul atau tidak aku pun tak tahulah

1) Lelaki tidak pernah rasa simpati pada diri mereka sendiri. Kalau mereka putus cinta, tidak pernah terbawa-bawa dan bila bertemu kawan, bertanyakan teman wanitanya,dengan selamba mereka jawab ''Oh, aku dengan dia dah putus.'' Kemudian mereka berlalu minum teh tarik. Berlainan pula dengan gadis. Mereka lebih banyak yang menjawab, ''Tolong, jangan tanya pasal mamat tu lagi!''

2) Lelaki melihat masalah utama ialah kehidupan mereka. Bagaimana nak teruskan kehidupan, nak cari kerja dan sebagainya biarpun hubungan cinta sudah putus. Gadis lebih memikirkan 'hubungan percintaan' mereka yang terputus, kenapa mesti jadi begitu!

3) Pada lelaki ada teman wanita, satu bonus. Gadis pula merasakan mesti ada teman lelaki, kalau tidak hidup tak lengkap.

4) Tanpa teman wanita, lelaki memikirkan tentang kerjaya, sukan, keluar dengan teman dan mendengar muzik.

5) Bila putus cinta, lelaki anggap gadis itu tidak sesuai untuknya dan dia tinggalkan gadis itu untuk cari gadis yang lain.

6) Lelaki tidak suka membincangkan isu peribada kerana tidak suka merosakkan emosi, hingga ada ungkapan , 'lelaki tidak suka mendengar dan wanita tidak tahu baca peta.'

7) Lelaki berani bersumpah yang mereka tidak kecewa ditinggalkan teman wanita, walhal mereka sebenarnya sedih dan terluka.

8) Lelaki tidak menangis macam budak kecil kerana mereka tidak pernah bersimpati pada perasaan.

9) Lelaki tidak menganggap putus cinta satu truma atau sejarah sebaliknya gadis merasakan ia truma dalam hidup mereka.

Iye ke agaknya perbedaan ini, entahlah mungkin mungkin tidak....tapi walau apapun

Anak lelakiku pertama saya Mohd Thoriq ini sibuk dgn kerjayanya, anak lelaki keduaku Nukman nak sambung belajar kat Australia pulak. anak lelaki saya yg ketiga Salman belajar Kat Mesir dan anak lelaki bongsu saya Ammar di Jakarta belajarlah tu

No comments:

Post a Comment