Wednesday, December 30, 2009

MENGAIS REZEKI

Sekarang ini LAYAR dalam proses akhir, tak lama nak hantar skrip kat penerbit, tak taulah orang minat atau tidak untuk terbitkan. Watak utama iaitu hero dlm layar ini namanya KADIR, sekarang kadir berusia 54 tahun . Kenapa saya sangat minat dengan watak kadir ini? iye latarbelakang kehidupanya yang sangat sederhana didalam lingkungan orang agama,iaitu sebelah ibunya keturunan dari Sultan Acheh dan menjadi Iman di Kg Titian Bintagor hinggalah kehari ini jawatan Iman di Masjid Titian Bintagor ini di warisi oleh anaknya.

Manakala di sebelah ibunya iaitu keturunan dari pagaruyung Indonesia yang datang ke tanah Melayu mengajar orang kampung tentang agama Islam dan telah mendirikan suraunya di tebing sungai Linggi. Antara watak utama yang ingin saya paparkan iaitu KADIR.

Kadir menjalani liku liku kehidupan dengan kesusahanya. Ada dalam satu bab itu yang sangat menyentuh hati saya iaitu bab "Beras Habis" iaitu apabila Kadir balik dari sekolah tengahari itu dalam kedaan lapar, bila sampai di rumah dilihatnya bawah tudung saji yang selama ini ada terhidang ikan masin dan rebus pucuk ubi bersama sepinggan nasi, tapi hari itu di bawah tudung saji kosong saja, bila kadir tengok kosong dia turun kebawah rumah dan dia lihat ibunya Mak timah sedang membelah kayu api, kadir diam sahaja sambil memandang ibunya, mak timah diam tanpa sepatah kata dan hati mak timah pilu bila melihat muka anak sulongnya.Selalu tidak menjamah makanan kerana kemiskinan orang tuanya tapi gigih belajar, kelaparan bukan penghalang kejayaan.

Inilah kemiskinan yang dialami oleh Kadir dan ada lagi bab yang meyayat hati, LAYAR dalah sebuah perlayaran h idup menuju ke distinasi yang tidak meletakan mata duit sebagai sasaranya.

Zaman remaja Kadir ketika menuntut di luar negara telah membina Masjid di negara bukan Islam.Cerita benar ini akan saya ukir dalam layar yang kedua nanti,tunggu ye sebuah Novel airmata yang mengarap sebuah kejayaan anak kampung ini. Selamat berjaya Kadir.......

No comments:

Post a Comment