Friday, April 27, 2012

Siapa Pemimpin Kita


Untuk jadi seorg pemimpin  tidaklah semudah yg diimpikan, apakah bila kita jadi pemimpin boleh jadi pemerintah? atau apakah bila kita jadi pemimpin kita boleh berkuasa? dan apakah bila jadi pemimpin kita boleh buat apa saja yang kita mahu.Cuba kita renungkan apa kata Syaidina Umar 


"Aku sangat kecewa dan benci kepada orang yang pintar tetapi tidak bertaqwa. Kerana tanpa ketaqwaan kepintaran akan membawa banyak kerosakan kepada umat.
Aku juga sangat kecewa terhadap orang yang bertaqwa tetapi dungu. Kerana orang itu dirinya baik tetapi tidak tahu melaksanakan urusan umat secara teratur dan sempurna."


hari ini kita lihat ramai sekali pemimpin kita sangat jahil dengan ilmu agama, tp dia tetap di pilih, benarlah untuk jadi pemimpin mestilah dikalangan org yg berilmu terutama agama, jika seorg pemimpin tandus ilmu agamanya maka akibatnya negara akan hancur lebur dan lihatlah sekarang manusia ingin sesuatu yg luarbiasa, jika pemimpin dikalangan org tidak berilmu macamana mahu melakukan sesuatu yg luar biasa dan menjadi seorang yg dihurmati?

No comments:

Post a Comment