Saturday, November 29, 2014

WAKAF IBNU SINA HOSPITAL

WAKAF IBNU SINA HOSPITAL PART 1

Saya sering berulang alik ke Kemboja diatas tujuan  membantu saudara seagama yang hidup tersepit didalam kesusahan.Istilah kesusahan disana bukanya kurang lauk untuk dijudu dengan nasi, bukan kurang manisnya  air kerana tak ada gula atau air susu nampak calang sebb nak jimat susu. Susah mereka disana hanya makan ubi,air masak serta ikan yang diperam ketika air sungai mekong dituba setahun sekali.Anak anak ikan yang banyak  mati terapung di pukat dan dijadikan ikan jeruk buat lauk untuk makanan keluarga.Itulah lauk yang paling sedap.

Kalau musim korban pula maka wakil wakil kampung akan turun ke Malaysia,Singapore,Bruenai untuk meminta korban untuk dibuat dikampung laman mereka.Makan daging setahun sekali.

Disaat negara Kemboja di landa musibah peperangan yang paling kejam dan ngeri telah banyak mengorban alim ulama, kerosakn rumah ibadah umat Islam(masjid),terbunuhnya orang bijak pandai dan mengadai hampir jutaan nyawa manusia kerana nafsu jahat manusia yang bernama Pol-pot.

Walaupun peperangan itu sudah lama berakhir dan dendam  waris mangsa kekejaman kepada  manusia yang paling kejam didunia ini seperti tidak pernah beakhir.
1  Ugama buddha tetap menjadi no 1 di Kemboja
2   Orang Islam hanya ada 4% sahaja
3  Tiada kebajikan untuk umat Islam disana
4  Tiada sekolah untuk anak anak Islam
5  Tiada rumah sakit atau hospital untuk umat Islam di Kemboja
6  Perkhidmatan pos masih belum ada lagi
7  Bahan bacaan tidak ada untuk org Islam
8  Di Kemboja perkhawinan antara agama tidak diambil tindakan.
9  Orang keluar masuk agama Islam adalah perkara biasa
10 Masalah sosial adalah masalah biasa
11 Apa apa yang berkaitan dengan kebajikan umat Islam tidak ada keutamaan.

Perkara yang tersebut diatas ini adalah kerana negara Kemboja telah di kongkong oleh orang kafir dan orang yang diberi tugas untuk menjalankan undang undanag Islam pun terpaksa akur kepada pemerintah.

WAKAF IBNU SINA HOSPITAL
Kenapa saya hendak menubuhkan sebuah hospital untuk umat Islam di Kemboja?menubuhkan hospital bukanlah satu perkara yang kecil dan mungkin hasrat dan cita cita saya ni tidak seimbang dengan impian saya.Selalunya orang yang buat hospital ni dia mestilah seorang jutawan dan memiliki kewangan yang berjuta juta dalam akaunya dan saya adalah sebaliknya bukan seorang jutawan dan jauh sekali didalam akaun saya ada simpanan jutaan ringgit, ada ratusan ajer sudah dikeluarka.

Tetapi saya tetap menaruh harapan yang begitu tinggi terhadap impian yang besar ini,langkah pertama yang telah lakukan ialah saya telah menyewa sebuah bangunan yang disewa dengan nilai RM1500 sebulan dan bangunan ini adalah permulaan untuk melaksanakan impian saya ini.

DIMANA MAHU SAYA CARI DANA
Sukar bagi saya untuk mentafsirkan tentang dana ini
1 Sewaan bangunan ini mesti dilangsaikan untuk setahun iaitu RM1500 x 12 bulan   RM18 000
2 Membaikpulih bangunan yang sedia ada supaya nampak sesuai untuk sebuah hospital atau klinik dengan kos RM 20 000
3  Ubat ubatan dan peralatan  RM 15 000
4  Elaun untuk petugas dan jururawat dengan kadar yang paling minima RM 10 000 sebulan
5  Pengangkutan   RM 2 000 sebulan
 Semua ini adalah langkah permulaan untuk saya menubuhkan sebuah klinik dan hospital di Kemboja.

BERAT MATA MEMANDANG

Semasa saya membuat peyelidikan tentang klinik dan hospital di Kemboja maka saya membuat kesimpulan bahawa orang Islam yang miskin tp masih ada tanah atau sedikit harta jika berminat untuk mendapat perkhidmatan di hospital maka pesakit itu mestilah bersedia untuk melelong harta atau tanah mereka untuk medapat duit untuk bayaran kepad pehak hospital.Sebak rasanya bila saya berjumpa dengan beberapa orang pesakit yang sudah tinggal nyawa nyawa ikan saja dibiarkan terlantar diatas simen dengan dihurungi lalat dan semut.Ada tu ibu ibu yang bersalin dibiarkan begitu saja menunggu masa untuk melahirkan dan kedengaran rasa kesakitan mereka minta jururawat atau bidan untuk membantu mereka disaat untuk untuk mereka bersalin.

Apabila tiba di bilik bersalin mereka akan dijadikan bahan untuk pelajar pelajar yang mengambil jurusan  kedoktoran sebagai bahan  ujikaji, kadang kadang seorang ibu yang hendak bersalin terpaksa berdepan dengan 10 pelajar lelaki yang akan melihat proses kelahiran ini.Peritiwa ini sangatlah meyayat perasan.


 Foto : Suasana diperkarangan hospital di Phnon Phen.

Kesedaran untuk menubuhkan hospital ini adalah apabila ramai saudara kita yang beragama Islam  telah mengadukan nasib mereka yang tidak mampu untuk mendapatkan rawatan di hospital dan juga orang Islam bila  menghadapi sakit yang kritikal dan mereka perlu juga ke hospital maka terpaksa mempertaruhkan akidah mereka seperti mereka setiap pagi wajib menyanyi lagu lagu yang memuja patong patong budhha, mereka diberikan makanan oleh sami sami buddha yang sumber tidak diketahui, jika mereka susah atau dalam kesusahan maka ketua budhha ini akan membiaya perjalanan mereka datang dan balik kekampungnya dengan bersyarat .

Foto : kedaan pesakit dan tempat katil pesakitan untuk menerima rawatan.

Kepada sesiapa yang ingin menyumbang untuk pembinaan hosptal maka bolehlah masukan sumbanagn anda kedalam akuan WAKAF IBNU SINA HOSPITAL, Bank Agro No akaun 2-005561-00001319-0

No comments:

Post a Comment